Slavnostní vyhlášení výsledků 17. ročníku soutěže "Lidice pro 21. století"

Slavnostní vyhlášení výsledků 17. ročníku soutěže a předání cen vítězům a finalistům se uskutečnilo ve čtvrtek 19. května 2022 v Městské Divadlo Kladno.
Reportáž z vyhlášení připravila Česká televize Zprávičky https://www.ceskatelevize.cz/.../1026574.../222411000160519/
Akcí provázel český divadelní a filmový herec Michal Zelenka. Slavnostní vyhlášení zahájily fanfáry a úvodní slovo pronesl ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík. Mezi významnými hosty byli přítomni Pavel Horešovský a Jiří Pitín (lidické děti), předseda odborné poroty soutěže a ředitel Muzeum paměti XX. století PhDr. Jan Kalous, PhD., radní pro oblast vzdělávání a sportu Středočeský kraj - oficiální stránka Mgr. Milan Vácha, zástupci Ministerstvo kultury České republiky, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, další členové odborné poroty soutěže a zástupci spolupracujících organizací a partnerů soutěže. Hostem slavnostního vyhlášení byla také dcera akademické sochařky Marie Uchytilové paní Sylvia Klánová.
V soutěži bylo oceněno 42 žáků a studentů ve dvou věkových kategoriích, 6 účastníků soutěže obdrželo zvláštní cenu poroty za literární práci a v každé kategorii byla vyhlášena první tři místa.
V rámci slavnostního vyhlášení výsledků soutěže vystoupila Taneční skupina Diamonds Nový Bydžov, vítěz ČESKO SLOVENSKO MÁ TALENT s emotivním představením Lidice. Oceněné literární práce přečetli přední čeští umělci Máša Málková a Vilém Udatný. Na účastníky čekal také doprovodný program v zahradě divadelní kavárny, kdy si zájemci mohli vyzkoušet VR brýle s virtuální prohlídkou galerijního prostoru s prvky virtuální reality zaměřené na historii Lidic s ukázkami dobových fotografií, videí, 3D vizualizací a 3D modelů původních lidických stavení. Odpolední setkání v zahradě divadelní kavárny hudebně doprovodila skupina VeHiBa.
Po skončení oficiálního programu v Městském divadle Kladno se účastníci přesunuli na pietní území Památníku Lidice, kde absolvovali jeho prohlídku s odborným výkladem a měli možnost navštívit i další objekty Památníku Lidice.
Vědomostní soutěž "Lidice pro 21. století" vyhlašuje Památník Lidice, Ústav pro studium totalitních režimů a Filozofická fakulta Univerzity Karlovy. Letošní ročník se konal pod záštitou Ministerstvo kultury České republiky, Ministerstvo obrany České republiky, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Středočeský kraj - oficiální stránka. Soutěž se konala za podpory Muzeum paměti XX. století, Město Kladno, Vydavatelství FF UK, Pačinek Glass, společnosti Palaba a Zoopark Zájezd. Za fotografie děkujeme ABC Photo, Martin Homola ?
Všem děkujeme za spolupráci a věříme, že si přítomní užili mimořádný zážitek ve velmi příjemné a přátelské atmosféře. Budeme se těšit příští rok v již 18. ročníku soutěže Lidice pro 21. století. https://www.lidice21.cz/