Sborník literárních prací 17. ročníku soutěže

V roce 2022, kdy jsme si připomínali 80 let od vyhlazení obce Lidice, se konal již 17. ročník mezinárodní vědomostní soutěže Lidice pro 21. století, jehož se zúčastnilo 1608 soutěžících ze 114 škol.

Jedním z úkolů, který účastníci soutěže plnili, bylo napsání literární práce na některé ze zadaných témat. Pro letošní ročník soutěže byla zvolena tato témata:

Každé místo má svou paměť.

Naši nebo cizí? (soužití s příslušníky různých menšin mýma očima)

Lidice včera a dnes.

Svět se změnil – co my na to?

 

Ve sborníku naleznete vybrané literární práce žáků, kteří postoupili do finálového kola soutěže a také další literární práce, které odborná porota soutěže ohodnotila vysokým počtem bodů. Bohužel v době, kdy účastníci soutěže psali své literární práce, vypukla válka na Ukrajině, což se samozřejmě promítlo i do textů žáků. Je v nich patrné, jak konflikt ovlivnil smýšlení a prožívání dětí, jak vnímali dění kolem sebe. Mnohdy dostala zadaná témata díky mezinárodním událostem jiný než původně zamýšlený rozměr.

Sborník oceněných literárních prací 17. ročníku soutěže k nahlédnutí zde: https://www.lidice21.cz/upload/jIh8YOgyRZ1aOxk1KBmyVGwwPTvxIV.pdf